Monte Etna – De vulkaan

      Reacties uitgeschakeld voor Monte Etna – De vulkaan

Als je Sicilie bezoekt, moet je zeker ook eens naar de Etna gaan !

De Etna is een actieve vulkaan welke de op een na grootste van Europa is met 3330 meter.
Je kunt er zélf op verschillende manieren naar toe maar je kunt ook deelnemen aan georganiseerde tours waarbij je opgepikt wordt op een afgesproken plek met een jeep en dan ga je naar de Etna.

De Etna is een belevenis an sich !
Zo woest, ruw, dood, levend maar vooral prachtig om te zien !

Zelf zijn we in de 2018 vakantie helaas niet naar de top gegaan, het was daar te bewolkt voor.
Maar tot zo’n 1900 meter kun je de Etna prima met een gewone auto bedwingen.

Er zijn 2 manieren om de Etna te benaderen met de auto en dat is vanaf de minder bekende noord zijde welke heel bosrijk is, wijnplantages etc. en vanaf de bekende zuid kant.

Wij zijn de Etna via de zuid kant opgegaan met onze Citroën C3 wat prima te doen is.

Etna kaart

Hierboven zie je bij 1 de parkeerplaats op de Etna wat tevens het hoogste punt is dat je met de auto kunt halen, zo’n 1800 meter. Van daaruit kun je te voet verder door het maanlandschap.

De Etna is na de Stromboli de actiefste vulkaan van Europa en een van de actiefste van de wereld. Er komen altijd dampen vrij en geregeld zijn er uitbarstingen. Uitbarstingen zijn er geweest in onder andere 1978, 1981, 1986, 1987, 1989, 1991-1993, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004 en ieder jaar van 2006 tot en met 2017. Zware uitbarstingen van lang geleden waar herinneringen aan zijn, waren in 1381 en 1669 toen de lava de stad Catania bereikte. In 1669 zijn er ongeveer 25.000 mensen omgekomen door de uitbarsting. De grootste uitbarsting van de laatste honderd jaar was die in 2001, die 24 dagen duurde en vele gebouwen en de kabelbaan verwoestte.

De top van de Etna is door de jaren heen steeds veranderd. De huidige vulkaan heeft vijf actieve hoofdkraters:

  • Voragine (ontstaan 1950),
  • de noordoostkrater (ontstaan 1911),
  • Bocca Nuova (ontstaan in 1968),
  • de zuidoostkrater (ontstaan in 1971),
  • de nieuwe zuidoostkrater (ontstaan in 2007).

De top van de zuidoostkrater is in mei 2007 gestopt met uitbarstingen. Rond september 2007 scheurde de flank van deze krater open en ontstond er een nieuwe kratermond. Daarna gingen de uitbarstingen verder via deze “pit crater”, die nu de “nieuwe zuidoostkrater” wordt genoemd. De nieuwe krater is de meest actieve krater en groeide zeer snel door het grote aantal uitbarstingen. Alleen al in de periode van januari tot en met november 2011 groeide de Etna al zo’n 200 meter, en is daarmee ‘s werelds snelst groeiende vulkanische berg. Sindsdien groeit de krater nog steeds in hoogte en omvang. De vulkanologen van het Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV) meldden in januari 2014 na een GPS-meting dat de 3290 meter hoge oude top van de zuidoostkrater is overtroffen door de nieuwe zuidoostkrater. De verwachting is dat dit de hoogste top van de Etna zal worden; nu ligt het hoogste punt nog op 3329,6 meter, op de rand van de noordoostkrater.

De Etna is erg wisselend in zijn uitbarstingen. Meestal zijn het Stromboliaanse of pulserende fonteinen met lavaspetters. Het formaat van deze spetters varieert van klein tot zo groot als een vrachtwagen. Dit komt doordat kleine gasbellen samenhopen tot een grote bel en de naar de uitgang van krater stromen in de hete magma. Deze bel spat uiteen bij het bereiken van de oppervlakte en lanceert de lava dan de lucht in. Soms ontstaan er net als in 2014 enkele scheuren onderaan een krater en daar loopt dan de lava langzaam uit. Dit kan van korte duur zijn tot wel enkele maanden. Ook is de tijd tussen de uitbarstingen erg verschillend van enkele dagen tot enkele jaren. 2011 was een van de actiefste jaren van de afgelopen eeuw met zo’n 20 uitbarstingen. Sindsdien heeft de Etna nog steeds meerdere uitbarstingen per jaar.

De hoogst bereikbare top ligt op zo’n 3000 meter hoogte Osservatore genaamd.
Hier kun je komen door vanaf 1800 meter bij de parkeerplaats de kabelbaan naar boven te nemen en vervolgens met een jeep de laatste 100-200 meter te klimmen.
Dit is wel prijzig, namelijk zo tussen de 60 tot 100 euro per persoon.
En het moet dan ook wel helder weer zijn, wanneer het bewolkt en/of slecht weer is op de top zie je namelijk helemaal niets en dat zou natuurlijk erg jammer zijn.

Wij zijn in 2018 dus op 1800 meter hoogte gaan parkeren en te voet tot een kleine 1900 meter geklommen. Op dat moment was, volgens de bewoners, de Etna wat “chagrijnig” omdat deze de laatste tijd aan het brommen is. Dat konden we ook goed horen op onze hoogte. Vanaf de top was een soort constant gebulder te horen wat het dichtst in de buurt komt van zwaar onweer. Ontzettend gaaf om naar te luisteren, maar aan de andere kant dwingt de Etna hiermee ook wel respect af.

Het is serieus de moeite waard om de Etna te bezoeken !
Wij hebben de Etna gecombineerd met een tripje naar Taormina.
Vanuit Syracusa naar de Etna is een rit van ongeveer 1,5 uur, van de Etna naar Taormina ongeveer 3 kwartier en van Taormina terug naar Syracusa ongeveer een uur.

Een zeer kleine indruk van het uitzicht op 1800-1900 meter hoogte, zo ongelofelijk mooi en indrukwekkend ! :

Monte Etna (1) Monte Etna (2) Monte Etna (3) Monte Etna (4) Monte Etna (5) Monte Etna (6) Monte Etna (7) Monte Etna (8) Monte Etna (9) Monte Etna (10)

etna vulkaan

Etna Livestream !

Op de Etna zijn ook webcams geplaatst zodat je vanuit huis kunt kijken wat er gaande is.
Deze webcam is geplaatst op 2505 meter hoogte, bij het einde van de kabelbaan.
Het geeft een mooi beeld weer over de omstandigheden op die hoogte.
Ben je op Sicilie en wil je de top van de Etna bezoeken ? Dan raadpleeg deze webcam om te kijken of het helder genoeg is om naar de top te gaan !