Ortigia verkennen

      Reacties uitgeschakeld voor Ortigia verkennen

Vanuit ons appartement Casa Luthi is het mogelijk om heel Ortigia te voet te verkennen.
Dit is ook wel aan te raden aangezien het verkeer en parkeren in Syracusa nogal problematisch kunnen zijn.

Ortigia is het oude gedeelte van Syracusa, maar ook het mooiste gedeelte.
Hier staan nog veel restanten van de oude Grieken welke de stad in 734 voor Christus hebben gesticht. Zo zijn er nog overblijfselen van o.a. het Griekse Theater en het Oor van Dionysius.

Maar Ortigia is ook vergeven van de prachtige gebouwen en monumenten !

Hieronder zie je een kaart van Ortigia :

Ortigia kaart

1 – Tempio di Apollo

Hier staat de ruine van de Tempel van Apollo, erg mooi vooral in de avond.
Het is afgeschermd door een hek en zo nu en dan worden er toneelstukken gedaan of optredens.

Ortigia verkennen (7)

2 – Fontana di Diana

Als je verder loopt, kom je uit op Piazza Archimede, met in het midden de Fontein van Diana, de godin van de jacht die in de Griekse tijd de beschermheilige van Ortigia was. De fontein vertelt het verhaal van de mythologische figuur Alpheus: de riviergod die de nimf Arethusa achtervolgde naar Sicilië. Daar veranderde zij in een waterbron (die je verderop in de wandeling tegenkomt) en hij in een rivier. Het plein wordt omringd door indrukwekkende palazzi, zoals het Palazzo dell’Orologio, met bovenop een klok (orologio in het Italiaans)

Ortigia verkennen (4)

3 – Duomo di Syracusa

Hier vindt je echt een knap staaltje bouwwerken !
Dit is een ontzettend mooi plein wat zichtbaar veel aandacht krijgt om dit in goede staat te houden. Omringt door prachtige gebouwen loop je over prachtige tegels. Vooral ‘s avonds is het hier erg gezellig ! Muzikanten, bandjes, artiesten zoeken dan ieder een plekje en doen daar hun ding. Heel leuk en fijn om hier te zijn !

Ortigia verkennen (5) Ortigia verkennen (6) Ortigia verkennen (10)

Ortigia verkennen (11) Ortigia verkennen (12) Ortigia verkennen (9)

Ortigia verkennen (13)

4 – Castello Maniace

Castello Maniace

Het Castello Maniace is een citadel en kasteel in de Siciliaanse stad Syracuse. Het staat op de zuidelijkste punt van het eiland Ortygia, waarop het middeleeuwse centrum van de stad is gebouwd, en beheerst zodoende de ingang van de haven van Syracuse. Het kasteel werd gebouwd tussen 1232 en 1240 in opdracht van keizer Frederik II en dankt zijn naam aan Georgios Maniakes, een Byzantijnse generaal die in 1038 Syracuse belegerde en innam.

Het kasteel kan alleen bereikt worden via een brug die de inmiddels gedempte slotgracht overspant.

Geschiedenis

Het oudste fort op deze plaats werd in 1038 gebouwd, na de verovering van Syracuse door Georgios Maniakes, die later katapanos van Italië zou worden, op het Emiraat Sicilië. Frederik II, koning van Sicilië en keizer van het Heilige Roomse Rijk, gaf zijn architect Riccardo da Lentini opdracht om het fort te herbouwen in de jaren 1231-1240. In 1288 bewoonden koning Peter III van Aragón en zijn familie het kasteel. Van 1305 tot 1536 werd het meermalen gebruikt als residentie van verscheidene koninginnen van Sicilië.

In de vijftiende eeuw werd het Castello Maniace gebruikt als een gevangenis. In de daaropvolgende eeuw werd het kasteel opgenomen in de verdedigingswerken die de haven van Syracuse beschermden. Een gigantische explosie in het buskruitmagazijn in 1704 richtte grote beschadigingen aan in het interieur. Het exterieur bleef vanaf de zeventiende eeuw nagenoeg ongewijzigd.

Later werd het kasteel in gebruik genomen als barak van het Italiaanse leger. Nadat de militaire status van sperrgebiet van de haven van Syracuse werd opgeheven en na de renovatie in 2004 is het kasteel opengesteld voor het publiek.

Je bevindt je nu in het puntje van Ortigia met uitzicht op de zee. Een zeer mooie plek !
Helaas konden we hier niet lang blijven aangezien ze vrij vroeg al sluiten. Ik weet niet of dit was omdat er een besloten iets plaats ging vinden of omdat ze gewoon vroeg sluiten.
Helaas konden we daardoor ook niet verder het kasteel in.
Hoe dan ook: Zeker naar toe gaan als je in Syracusa bent !

Ortigia verkennen (17) Ortigia verkennen (18) Ortigia verkennen (19) Ortigia verkennen (20)

Als je daarna weer verder loopt langs de kustlijn, kun je pas goed zien hoe kristal helder het zeewater is.

Ortigia verkennen (22)

Overige dingen om te doen of te zien

Ook typisch Siciliaans is een Brioche con gelato, of te wel een broodje ijs 🙂
Je krijgt dan schepijs op een zoet broodje….heerlijk !

Ortigia verkennen (8)

Natuurlijk moet je ook de haven van Syracusa gaan bekijken. Het is een gezellige plek, vooral ‘s avonds en vaak liggen er schitterende jachten aangemeerd !

Ortigia verkennen (16) Ortigia verkennen (14) Ortigia verkennen (15)  20180723_182853 20180724_221834 20180724_222819

Strandjes om Ortigia

Wanneer je iemand vraagt of er stranden zijn bij Ortigia waar je kunt zwemmen, zullen veel mensen zeggen dat er verschillende zijn. Hou er rekening mee dat dit niet de stranden zijn zoals bijvoorbeeld Lido di Noto !
Het zijn meer ietwat geimproviseerde strandjes met voornamelijk stenen en keien, maar prima als je snel even een verkoelende duik wilt nemen.
Bij het boeken van het appartement was vermeld dat het strand op 2 minuten lopen was, dat was ook zo, maar geen strand wat je verwacht.

20180723_182555 Ortigia verkennen (21)

Prachtige steegjes door de hele stad

Als je door het oude Ortigia loopt, kan het je niet ontgaan die talloze steegjes.
Neem vooral een alternatieve route om naar je bestemming te lopen, niet de kortste weg !
Je komt zo veel mooie steegjes en gebouwen tegen en vaak zitten daar ook de beste trattoria’s  (restaurantjes) verstopt !

20180729_134050 20180729_133658
20180729_133643 20180727_213804

Eten – algemene indruk

Je wordt echt overladen met restaurants, eet tentjes, trattoria’s etc. waar je lekker kunt eten.
We hebben dagelijks buiten de deur gegeten en steeds ergens anders want je wilt toch weten waar de verschillen zitten toch ?
Over het algemeen is het eten wel OK, gewoon lekker, zo niet heerlijk. Je zult niet heel snel een cullinair hoogstandje vinden.
Meestal waren we met zijn vieren inclusief drank en service kosten tussen de 50 en 70 euro kwijt. Niet veel voor 4 personen, buikjes allemaal vol maar niet heel erg bijzonder en over het algemeen hebben ze overal hetzelfde.

Wil je écht lekker eten, ga dan eens naar het Arché Restaurant ! Wel wat duurder maar echt heerlijk eten !

arche restaurant

Of ga eens naar Syraka Restaurant !
Authentiek Siciliaans eten, overheerlijk en de eigenaar komt graag een praatje maken en zal je vol passie vertellen over het eten !

syraka restaurant

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken om te zien in Ortigia, dit blog zal dan ook verder aangevuld worden als we weer gaan 🙂