Taormina – Prachtig maar zéér toeristisch

      Reacties uitgeschakeld voor Taormina – Prachtig maar zéér toeristisch

Taormina

Taormina (Siciliaans: Taurmina) is een stad op Sicilië in Italië.
Het aantal inwoners bedroeg in 2005 10.161.

Geschiedenis

In de oudheid was de stad een Griekse kolonie genaamd Tauromenion, gesticht vanuit Syracuse. In het jaar 902 werd de toen Byzantijnse stad veroverd door Arabische troepen. Hierbij werden enige duizenden burgers gedood.

Ligging

De plaats is gelegen tegen een berghelling. Taormina heeft één hoofdstraat, de Corso Umberto met veel restaurants en winkels. Het stadspark Giardino Pubblico biedt uitzicht over de zee. De vulkaan Etna is vanuit de stad zichtbaar en soms hoorbaar. Bij de stad ligt Giardini-Naxos, de oudste Griekse vestiging buiten Griekenland en nu een bij Italianen populaire badplaats. Boven Taormina op de Monte Tauro ligt het dorpje Castelmola met de ruïnes van een kasteel. Voor de kust ligt het rotseilandje Isola Bella. Het strand van Mazzaro is vanuit de stad per kabelbaan bereikbaar.

taormina kaart
Van links naar rechts boven op de foto :
Bij 1 is een parkeer garage. Het makkelijkst is om je auto in deze parkeergarage te parkeren, de Porta Catania Parking en vervolgens naar de 7e verdieping te gaan om de stad te bereiken.
Het rode vak bij 1 is een terras met een indrukwekkend uitzicht op de zee en het land.

Als je de rode lijn volgt, ga je over de Corso Umberto, de bekendste straat met winkels, restaurants etc. Vervolgens kom je aan bij het rode vak 2 wat ook een groot terras is met ook een indrukwekkend uitzicht. je kunt dan nog verder gaan met de rode lijn volgen over de Corso Umberto.

Bezienswaardigheden

  • Teatro Greco Grieks-Romeins theater uit de 7e eeuw voor Christus met podium en coulissen. In dit theater wordt het internationaal filmfestival van Taormina gehouden en in de zomermaanden zijn er concerten. Goethe vond dit het mooiste openluchttheater ter wereld. En ook Louis Couperus heeft er vol liefde over geschreven.
  • Het Odeon, een klein Romeins theater uit de tweede eeuw, deels gelegen onder de barokkerk San Caterina.
  • Duomo (kathedraal) (13e eeuw),
  • Palazzo Corvaja (15e eeuw),
  • Fontein uit de Barok (1635),
  • San Domenico-kerk
  • De Grotta Azzura bij het strand van Mazzaro.

Bekende bezoekers

Vele moderne beroemdheden deden Taormina aan zoals Johann Wolfgang von Goethe in 1787, die er een paar bladzijden aan wijdde in zijn Italienische Reise.

Aan het eind van de negentiende eeuw kwam de Duitse schilder Otto Geleng, die landschapsschilderijen maakte en de Duitse (naakt)fotograaf Wilhelm von Gloeden. Ze lokten vele kunstenaars naar Taormina, onder meer Oscar Wilde, D.H. Lawrence, Thomas Mann en Richard Strauss. De Hongaarse schilder Tivadar Kosztka Csontváry maakte omstreeks 1905 een schilderij van de ruïnes van het Griekse amfitheater.

De Europese adel, zoals de Duitse keizer Wilhelm II en de Oostenrijkse keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije, overwinterde hier graag vanwege het zachte klimaat.

In de twintigste eeuw kwamen filmsterren zoals Greta Garbo, Marlene Dietrich, Cary Grant, Elizabeth Taylor in stad logeren. Het hoogseizoen kwam in de zomer te liggen.

Op 26 en 27 mei 2017 vond in Taormina de bijeenkomst van de Groep van Zeven (G7) plaats, waar onder meer de Amerikaanse president Donald Trump aan deelnam.

Onze ervaring

Taormina is echt een prachtige stad, hoog in de bergen met fantastische uitzichten op o.a. de Etna, stranden en bij helder weer zelfs op Italie.

Wij hebben hier een paar uurtjes doorgebracht en hebben helaas dus niet alles kunnen zien. Uiteraard zijn we door de bekendste straat gelopen; Heel veel winkels, restaurants en heel veel toeristen.

Desalniettemin is dit ook een plek waar je gewoon een keer geweest moet zijn als je naar Sicilie gaat.

Taormina (9) Taormina (8) Taormina (7) Taormina (2) Taormina (1)

Taormina (6) Taormina (5) Taormina (4) Taormina (3)