Sicilie – Bucketlist

Hieronder zie je een lijst van dingen die we nog willen doen of zien op Sicilie.
Deze wordt aangevuld wanneer we weer wat nieuws vinden 🙂

Pantalica

De rotsnecropolis van Pantalica op Sicilië staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De duizenden rotsgraven op deze locatie stammen uit de 12e tot de 8e eeuw voor Chr.

De rotsgraven van Pantalica zijn verdeeld over een viertal dodensteden (necropolis), waarvan de oudste in het noorden en noordwesten van de vallei van de rivier Anapo liggen. De Anapo stroomt in het oosten van Sicilië, van Palazzolo Acreide naar Syracuse. Waar de rivier een canyon vormt (bij het plaatsje Sortino, en waar zich ook het traject van de voormalige spoorlijn tussen Syracuse en Ragusa bevindt, liggen de meest toegankelijke rotsgraven. De rotsgraven en het daar gevonden aardewerk doen vermoeden dat hier Italische stammen als de Siculi hun woonplaats hadden, die op hun beurt beïnvloed waren door de Myceense cultuur van Griekenland. De woonplaats van de Siculi van Pantalica is echter nog niet gevonden, ondanks vele naspeuringen door onder meer de bekende archeoloog Paolo Orsi.

pantalica

Agrigento

Agrigento werd in 581 v.Chr. gesticht door de Grieken onder de naam Akragas. Van 488 v.Chr. tot zijn dood in 473 v.Chr. werd de stad bestuurd door de tiran Theroon van Akragas. In 406 v.Chr. werd de stad echter grotendeels verwoest door de Carthagers onder leiding van Hannibal Mago, een kleinzoon van Hamilcar Mago. Toch zijn er tot op heden nog enkele tempels bewaard gebleven. Deze zijn met name te vinden in de Valle dei Templi (vallei van de tempels). Vanaf 210 v.Chr., ten tijde van de Tweede Punische Oorlog, hoorde de stad tot de Romeinse Republiek onder de naam Agrigentum.

agrigento

Naar de top van de Etna

etna top

Scala dei Turchi

De Scala dei Turchi (“Trap van de Turken”) is een rotsachtige klif aan de kust van Realmonte, nabij Porto Empedocle, Zuid-Sicilië, Italië. Het is een toeristische attractie geworden, deels vanwege de vermelding in Andrea Camilleri’s reeks detectiveverhalen over Commissario Montalbano.

De Scala wordt gevormd door mergel, een sedimentair gesteente met een karakteristieke witte kleur. Het ligt tussen twee zandstranden en is toegankelijk via een kalkstenen rotsformatie in de vorm van een trap, vandaar de naam. Het laatste deel van de naam is afgeleid van de frequente raids uitgevoerd door Moors.

In augustus 2007 diende de gemeente Realmonte een aanvraag in voor opname van de Scala dei Turchi (samen met de nabijgelegen Romeinse Villa Aurea) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Scala dei Turchi

Cefalu

Cefalù (van het Grieks κεφαλή, dat ‘hoofd’ betekent, Siciliaans: Cifalù) is een plaats op Sicilië. De naam slaat op een rots met de vorm van een hoofddeksel (hoed) die de stad domineert en waarom het gebouwd is (en mogelijk ook precies de plek waar het stadje ligt, namelijk in het midden van het hoofd van Sicilië). Het telt 14.334 inwoners (2005) is een van de grote toeristenplaatsen in de regio en is vooral bekend als bad- en vissersplaats. Het schilderachtige stadje,ligt ongeveer 70 km oostwaarts van Palermo in de richting van Messina.

De stad is vermaard om de Normandische kathedraal, gebouwd tussen 1133 en 1148 door Rogier II met byzantijns mozaïek uit 1148. De kathedraal is gelegen onderaan La Rocca en is gebouwd in de zogenaamde Arabisch-Normandische stijl. Samen met een aantal kerken en bouwwerken in Palermo en Monreale staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

cefalu